وقف در حوزه درمان در بسیاری از موارد کارگشا است/ استفاده از ظرفیت موقوفه‌ها در نظام سلامت

وقف با تنوع و کارکردهای مختلف در تعظیم شعائر اسلامی و رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی مؤثر است.
کد خبر: ۹۵۳۸۰۶۷
|
۱۹ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۲:۲۷

به گزارش خبرگزاری بسیج خراسان رضوی از مشهد؛ وقف با تنوع و کارکردهای مختلف در تعظیم شعائر اسلامی و رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی مؤثر است؛ اما این مقوله با تمام ظرفیت‌های بالایی که دارد، در برخی حوزه‌ها از جمله پژوهش‌های پزشکی، با وجود نیاز جامعه، حضوری کم‌رنگ دارند که نیاز است واقفان نیک‌اندیش به این عرصه توجه کنند.

  سنت حسنه وقف به‌عنوان یکی از مؤثرترین راه‌های مشارکت فعال در امور، همواره پشتوانه اقتصادی اهداف متعالی انسانی در جوامع اسلامی بوده است و واقفان از قرن‌ها پیش موقوفات خود را با نیات مختلف به ثبت رسانده و از کار مردم در آن حوزه گره‌گشایی می‌کرده‌اند.

 واقفان در دهه‌های گذشته در نیات وقفی خود بیشتر از هر چیز بر مقتضیات زمان از جمله ساخت مدرسه، مسجد، کمک به ایتام، بهداشت و درمان و امور قرآنی تمرکز داشته‌اند و این در حالی است که با وجود تأکید دین مبین اسلام بر سلامت جسم و جان، همچنان توجه به این حوزه‌ها در اهداف خیران کمتر دیده می‌شود.

 وقفی که باتوجه‌به گسترش فناوری‌های پزشکی و ضرورت نیاز جامعه به موضوع درمان‌های پیشرفته، می‌تواند در بسیاری از موارد کارگشا باشد و علاوه بر ترویج فرهنگ اسلامی وقف، زمینه تندرستی و پویایی جامعه را فراهم سازد. در واقع به دلیل آن که پژوهش‌ها پایه‌گذار گسترش دانش پزشکی است، توجه به آن بسیار حائز اهمیت به نظر می‌رسد.

 ورود خیران به حوزه پژوهش علوم پزشکی می‌تواند نوعی جذب سرمایه باشد تا با ظرفیت آنها امکان به ثمر نشاندن پژوهش‌هایی که دستاوردهای بزرگی برای حوزه سلامت در پی خواهند داشت، فراهم شود.

 این نوع وقف که توسعه ابعاد مختلف آن سبب پیوند نهادهای دیگر از جمله اقتصاد، سلامت و نظام تربیتی در جامعه می‌شود، می‌تواند باتوجه‌به نیاز کشور به سرمایه‌گذاری در زمینه پژوهش، باتوجه‌به محدودیت‌های مالی، نقش بسزایی در توسعه پژوهشکده‌ها از آغاز تا پایان ایفا کرده و الگوی کاربردی مطلوبی را ارائه دهد.

 استفاده از ظرفیت موقوفه‌ها در نظام سلامت

 موضوع وقف حوزه پژوهش مدتی است از سوی مسئولان استانی و برخی چهره‌های خراسان رضوی موردتوجه بوده و لزوم بهره‌گیری از آن بیش‌ازپیش مورد اهتمام قرار گرفته است، به‌طوری‌که رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد از اهمیت آن سخن گفته است.

 رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تصریح بر اینکه نظام سلامت استان و وقف هر ۲، خدمتگزار مردم هستند، گفت: باید با ایجاد کارگروه‌های ویژه اجرایی وقف، از ظرفیت این تشکل‌ها برای ارتقای نظام سلامت و برقراری عدالت بهره برد.

علی کیانی با اشاره به تفاهم‌نامه مشترک وزارت بهداشت با سازمان اوقاف کشور، افزود: پژوهش در عرصه پزشکی زیربنای توسعه این عرصه است؛ ازاین‌رو باید با توسعه مشارکت به‌خصوص وقف، به‌منظور دستیابی مردم و ذی‌نفعان به خدمات مطلوب‌تر تلاش کرد.

 وی بر ضرورت اقدام مشترک برنامه‌ها و تفاهم‌نامه‌ها از سوی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و اوقاف تأکید کرد و توضیح داد: باید با ایجاد کارگروه‌های ویژه اجرایی وقف در عرصه پزشکی، در مسیر برون‌سپاری علوم این حوزه تلاش کرد تا خدمات ارائه شده، ملموس‌تر و محسوس‌تر به مردم برسد.

 رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: هدف خیران و واقفان، هدایت سرمایه و املاک برای حفظ و ارتقای نظام سلامت استان است و برای آنها، متولی اجرای امور و عنوان دستگاه، ملاک نیست.

 امید است که با برنامه‌ریزی‌های لازم، زمینه توسعه فرهنگ وقف در حوزه پژوهش و ساخت اماکن پژوهشی پزشکی ایجاد شود و امکان استفاده از ظرفیت خیّران در این حوزه بیشتر فراهم آید.

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار